Térdfájdalom járáskezeléskor. Lépcsőzés közben fáj a térde? Ne tűrje tovább, van segítség!

térdfájdalom járáskezeléskor

A teherviselő felszíneink közül leggyakrabban a csípő- és térdízületeink kopnak. Az ízületi porc ezen degenerációjának kialakulásában sok tényező játszik szerepet, olyan mint veleszületett fejlődési rendellenesség, statikai tengelyeltérés X-térd, O-lábfoglalkozási ártalomból eredő túlterhelés nehéz fizikai munkától, túlsúlytól, versenysporttólbalesetek, sérülések, korábbi műtéti beavatkozások, ízületi gyulladás, mozgáshiány, illetve — egyes vélemények szerint — csökkent pajzsmirigyműködés.

Mi a térdfájdalom leggyakoribb oka?

Igen gyakran jelentkezik 45 év feletti nőkön túlsúly és visszérbetegség kíséretében. Az elváltozás folyamata A túlterhelt ízfelszínen a porc elvékonyodik, rugalmassága csökken.

autoimmun kötőszöveti betegségek listája vállfájdalom kezelése homeopátiával

A károsodott ízület a további terhelést nem képes zökkenőmentesen viselni, így a porcszövet bomlása fokozódik, felülete egyenetlenné válik, akadályozva a súrlódásmentes térdmozgást, ezért ropogás, pattogás kíséri térdfájdalom járáskezeléskor térdhajlítást. Ez a dörzszörej a krepitáció.

Guggolás: Tippek Térdfájás Ellen - POWERBUILDER EDZÉSTECHNIKA

Idővel a porc alatt lévő csontot is eléri a térdfájdalom járáskezeléskor apró csontrepedések formájában. Az alsó végtag fáradékony, kisebb-nagyobb terhelés után izomlázszerű vagy tompa fájdalom jelentkezik. Jellemző tünet a nyugalmi helyzetből felállást követően fellépő indítási térdfájdalom járáskezeléskor, mely néhány lépés, "bejáródás" után csökken vagy teljesen megszűnik.

ízületek érrendszeri betegségei súlyos térdfájdalom, mint hogyan lehet enyhíteni

A felmaródásra a test védekező mechanizmusa aktív meszesedéssel válaszol, vagyis az ízület peremszélein új csontszövet kezd épülni. Ez a folyamat csontos akadályként tovább korlátozza az ízület mozgathatóságát. Mivel a porcban nincsenek idegek, az elváltozás kezdetben nem jár állandó fájdalommal, csupán már kialakult és perzisztáló gyulladás esetén.

A gyulladásos reakciót sokszor a porcból felszabaduló mészkristályok váltják ki.

Hogyan épül fel a térd ízület?

A fájdalom és a rendellenes terhelés hatására a környező izmok túlfeszülnek, ami további diffúz vagy kisugárzó fájdalmat generál. Előrehaladott állapotban a gyulladás tünetei észlelhetők: duzzadt, tapintásra melegebb, színe és alakja eltér, térdfájdalom járáskezeléskor is fáj.

A megváltozott terhelési viszonyok miatt az egész test izomegyensúlya megbomlik, kompenzál a másik végtag és a medence, így testszerte fájdalmas csomók ún. Trigger-pontok jelennek meg.

térdfájdalom járáskezeléskor fájdalom a nyaki és a vállízületekben

A betegség IV. Indítás, lépcsőn lefelé menetel, állás, járás nehezített. Súlyosabb esetben szinte teljesen beszűkül a térd mozgása.

duzzadt ízület a lábán

Elsősorban a nyújtás nem teljes, később a hajlítás sem kivitelezhető teljesen. A comb és lábszár izomzata sorvad, veszít erejéből és tömegéből.

térdfájdalom járáskezeléskor hogyan befolyásolja a hormon az ízületeket

A légnyomás- illetve időjárás-változás az ízületben levő idegvégződések ingerlékenységét növelheti.

Fontos információk