browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kotori-öböl

 

Egésznapos hajókirándulás ebéddel: 45 €/fő
2-12 éves korig 50% kedvezmény

A kotori-öböl a világ 25 legszebb öblének egyike, köszönhetően annak a csodálatos látványnak, ami itt tárul a látogató szemei elé. A Boka-öblöt gyakran Európa legdélebbi fjordjaként emlegetik, igazából egy folyó szurdokvölgye. A Boka-öböl négy kisebb öbölből áll, a Tivat- és Herceg Novi-öböl a külső öblök, a Risan és a Kotor-öböl a belső öblök. A Boka-öböl legkeskenyebb a Verige-szorosban, amely szoros összeköti a külső és a belső öblöket.
A Boka-öbölből sugárzik a béke és a nyugalom.
Egy vitorlás kirándulás az Adria jégszerűen nyugodt vízfelületén végig vezeti a látogatót a természet szépségein és a viharos történelem csodálatos építészeti emlékein. A meredek Lovcen és Orijen hegyláncai megvédik az öböl szépségeit a hideg északi széltől. Télen,míg a hegyeket hó borítja, az öbölben virágzik a mimóza, és sok látogatót vonz a hagyományos mimóza-fesztivál Herceg-Noviban. Az egész öböl egy lenyűgöző botanikus kert. Kiváló élőhelye az egész világon elterjedt virágoknak, növényeknek, élnek itt mediterrán gyümölcsök, olajbogyó, agávé, gesztenye, pálma, leander, banán…
A tenger hullámai pedig történeteket suttognak hatalmas uralkodókról, nemesi családokról, és a Boka-öböl híres kapitányairól, tengerészeiről. Ősidőktől fogva igazi menedék volt ez az öböl, amit bizonyítanak a part mentén épült paloták, nyári lakok, kikötők, hajók, és az öbölmenti települések művészeinek alkotásai is. Az illír és római időkben az első település, amit itt megalapítottak, Risan városa volt. Fennmaradtak a paloták bonyolult mozaikdíszítései. A belső Boka-öböl védelmében négy évszázadig tudott itt a Velencei Köztársaság ellenállni a török hódításnak. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején hajókat építettek itt, katonai hajógyár létesült, és az öböl hadikikötő lett. Még az ex-Jugoszláv hadsereg is itt állomásozott az öbölben. Egy hajókirándulás a Földközi-tenger legszebb öblében, és idegenvezetőnk megmutatja nekünk a viharos történelem nyomait.

Program:

Kék barlang

Kék barlang

Busszal megyünk Tivatba, ahonnan a kirándulás indul. Miután hajóra szálltunk, a Boka-öbölben, a Földközi-tenger gyöngyszemén kezdődik a kirándulás. Vitorlázunk a Boka-öbölben, ami az Unesco Világörökségnek is része. Utunkat Tivatból a Lustice-félsziget mentén a Boka-öböl bejáratáig folytatjuk, ahol először lehetőség lesz fürdőzésre. A vendégek felfrissülhetnek a tiszta, kék tengervízben vagy ellátogathatnak az úgynevezett „kék barlang”-hoz, ami a zord partvidékéről híres Lustice-félszigeten található. A név az ott tapasztalható egyedülálló fényvisszaverődésről származik.
Egy óra szünet után folytatjuk tovább utunkat a part mentén Herceg Noviba, a Boka-öböl legfiatalabb városába, amit másnéven a tornyok, lépcsők és virágok városának is hívnak.

Haltál

Haltál


Ebéd a hajón a Boka-öbölben

Délben a hajón szolgálják fel az ebédet. Azoknak, akik szeretik a mediterrán konyhát, halat szolgálunk fel, azoknak pedig, akik a hagyományos ízeket kedvelik, ajánljuk a njegusi steaket. A régi latin közmondás szerint „In vino veritas, in aqua sanitas”, „Borban van az igazság, vízben az egészség”- mindkettőt szolgálnak fel az ebéd során.

 

 

Mária sziklaszirt

Mária sziklaszirt

Mária sziklaszirt

Ha átmegyünk a Boka-öböl legkeskenyebb pontján, akkor visszajutunk a középkorba. A barokk város, Perast és a két szigete köszönt minket. Meglátogatjuk a mesterséges szigetet, ami akárcsak a sziget temploma, Máriáról kapta a nevét. A sziget, akárcsak a templom a perastiak nagyszerű munkája. Meg fogja lepni a látogatókat egy hihetetlen kezdeményezés története. A templom mellett van egy kincses kamra, amibe régen a tengerészek adományoztak a hosszú és sikeres utak után Mária tiszteletére kincseket.

 

Perast

Perast

 

Perast vagy Prcanj:

Tovább menve az öböl legmélyebb része felé ismét tartunk egy kis szünetet. Majd a barokk kisvárosban, Perastban vagy a középkori kisvárosban Prcanjban kötünk ki, ahol a paloták és templomok közt sétálhatunk, vagy kávézhatunk a kotori-öböl partján.

 

Kotori öböl

Kotori öböl

 

Kotori-öböl:

A kirándulás utolsó, de legszebb része a kotori-öböl és Kotor óvárosa. Kotor egy középkori város, amit hatalmas fal vesz körül. Mivel sok a történelmi és kulturális emlék Kotor óvárosában, így az az Unesco Világörökség védelme alatt áll.

 

Visszaút:

Kotor kikötőjében kiszállunk a hajóból és busszal megyünk vissza a hotelbe.