Látnivalók

Az új városrész a kikötő körül terül el, és az utóbbi évtizedekben igazi tengerparti üdülőhellyé nőtte ki magát.

Stari Bar Stari Bar

A nevezetességek szempontjából az óvárost, Stari Bar-t kell megemlítenünk ami az új Bartól kb. 4 km távolságban, a hegyoldalban fekszik. Lábainál még ma is átható az egykori török városrész megmaradt töredéke. Fölötte mint egy kísértetváros, emelkednek a középkorban fényes prímási székhely romjai. Kellemes séta bejárni a rommezőt, ahol érdekes műemlékeket, régi középkori házakat és templomokat találunk. A legrégebbiek a 11. századból származnak.
Szent György volt Bar középkori védőszentje, a neki szentelt nagy székesegyház a 12.században épült. A törökök lőport tároltak itt. Bar azon kevés városok egyike, ami több olyan templommal is rendelkezik, amit mindkét keresztény felekezet, a katolikusok és az ortodoxok egyaránt használtak.

Montenegró legrégibb, 6. századi keresztény templomának maradványai szintén Bar központjában találhatóak. Bar összes történelmi és kulturális emlékei közül a legtöbb figyelmet a 19.századi palotának szentelik az ide látogatók. A palota 1885-ben épült a tengerparton, és Nikola király ajándéka volt lányának, Zorkának. Az épületegyüttes egy nagy és egy kis palotából, egy kápolnából, egy őrházból, és egy télikertből áll. 1910-ben tágas báltermet építettek a palotában. A fából készült móló pedig a csónakok és yachtok kikötésére szolgált. Nikola egyik yachtját, a Sibilt a híres írótól, Jules Verne-től vette. Ma a palota épületegyüttese ad otthont Bar helytörténeti múzeumának, valamint különböző koncerteket, irodalmi rendezvényeket, kiállításokat tartanak itt.

2000 éves olajfa 2000 éves olajfa

A Barból Ulcinjba tartó út mentén találjuk a világ három legidősebb olajfájának egyikét, úgy tartják több mint 2000 éves. 1957-ben került állami védelem alá a fa. Számos legenda fűződik a fához. Az egyik szerint, ha viszály van egy családban, és eljönnek ide, akkor a fa alatt biztosan kibékülnek a vitázó felek. Ezért a fa neve a mir-béke szóból lett Mirovica.

Hozzászólások lezárva.