Könyökbetegség bursitis, Burzitisz tünetei és kezelése

Nyáktömlőgyulladás (bursitis) | TermészetGyógyász Magazin

A nyáktömlőgyulladás, azaz bursitis egy kevésbé ismert, ám annál kellemetlenebb mozgásszervi megbetegedés.

az ízületek nem duzzadtak, hanem fájnak a térd meniszkuszának károsodásának jelei

A test több pontján is kialakulhat, ráadásul megjelenését esetenként összekeverik más, ismertebb kórképekkel, ilyen esetben pedig akár még nagyobb baj is lehet belőle. Mik azok a nyáktömlők?

könyökbetegség bursitis

A nyáktömlők, azaz bursák, olyan folyadékkal kitöltött üregek, melyek csontos kiemelkedések felett helyezkednek el a testben, azok kipárnázására szolgálnak, valamint megkönnyítik az izmok, inak elcsúszását, mozgását az adott területen. Az emberi testben körülbelül 70 bursa helyezkedik el, melyek egy része az ízületek üregével is közlekedik. Mi okozza a nyáktömőgyulladását?

 1. Hogyan lehet kezelni a lábujjízületet
 2. Nyáktömlőgyulladás (bursitis) | TermészetGyógyász Magazin
 3. Nyáktömlőgyulladás bursitis Fájdalommal jelzi létezését Míg — többnyire fájdalommal — nem hívják fel magukra a figyelmet, nem is tudunk a létezésükről.
 4. Hogyan kezeljük a könyök ízületi gyulladását

A a bursák gyulladását  bursitis nek nevezzük. Ez jelentkezhet sorozatos mikrotraumák hatására, az izmok túlerőltetése miatt, vagy egy komolyabb sérülést, traumát követően is.

 • Ízületi fájdalom vitaminhiány miatt
 • A lábízület duzzadt és fáj
 • Onkológia és ízületi fájdalmak
 • Soltész Annamária A bursák nyáktömlők a csontos kiemelkedéseket fedik, azok kipárnázására szolgálnak.
 • Bursitis (nyáktömlő gyulladás) - Súlypont Ízületklinika
 • Fájdalom a karok és a lábak kis ízületeiben
 • Ízületi gyulladás és ízületi gyulladás. boka ízületi gyulladás kezelése

Ezekben az esetekben nem kórokozók váltják ki a gyulladásos reakciót, így steril gyulladásról beszélünk. Ugyanígy elindíthat gyulladásos folyamatot bakteriális fertőződés is, ebben az esetben a bursák gennyesedése is előfordul.

 • Normális esetben minimális folyadékot tartalmaz, ez elég ahhoz, hogy a nedves felszínek könnyedén elcsússzanak.
 • Hát boka fájdalma

A kórkép másodlagosan is kialakulhat olyan elváltozások talaján, mint a rheumatoid arthritis, végtaghossz különbségek vagy gyógyszerérzékenységi reakciók. Hol alakul ki leggyakrabban a bursitis? A kórkép gyakran alakul ki azon testtájakon, melyeket a páciens túlterhel munka, sport vagy egyéb, gyakran végzett tevékenység során.

könyökbetegség bursitis

A könyök olecranon feletti nyáktömlőgyulladást kiválthatja a hosszan tartó könyöklés, míg a térd körüli bursitisek a burkolók, aszfaltozók esetében jelentkezik legtöbbször. A felkarcsont és a vállcsúcs közötti nyáktömlőgyulladása falfestőknél, dobóatlétáknál fordul elő, míg a csípő körüli bursitisek az alsó végtag túlterhelésével jelentkeznek.

Nyáktömlő-gyulladás (Bursitis)

Fontos tényező továbbá a páciens életkora, illetve a fizikai terhelést megelőző bemelegítés és az azt követő nyújtás is. Mik a nyáktömlőgyulladás tünetei? A betegség leggyakoribb tünete a fájdalom, a mozgásbeszűkülés, az érintett terület könyökbetegség bursitis, melegsége, duzzanata.

A gyulladás miatt a nyáktömlők üregében kóros folyadékgyülem alakul könyökbetegség bursitis, mely tapintható, áramoltatható.

A betegségre nem jellemző könyökbetegség bursitis láz,étvágytalanság, levertség, hidegrázás, ezek a tünetek csak a bursák gennyes fertőződése esetén ütik fel a fejüket.

The subdeltoid joint and the serous bursae of the shoulder

A nyáktömlők folyadékgyüleme röntgenfelvételen nem ábrázolódik, de ultrahangos felvételen látható. Hogyan kezelhető a bursitis?

A nyáktömlőgyulladásról érthetően

A kialakult kórkép jól reagál az általános gyulladáscsökkentő kezelésekre, úgymint krioterápia, nonsteroid gyulladáscsökkentő krémek, kímélet, tehermentesítés. Érdemes felkutatni és megszüntetni azokat könyökbetegség bursitis ergonómiai körülményeket, melyek a betegség kialakulásához vezettek.

könyökbetegség bursitis jó gyulladásgátló kenőcs az ízületek számára

Jó eredményt hoznak továbbá a gyógytornász irányításával végzett átmozgató, óvatos nyújtó gyakorlatok, valamint a gyulladás csökkenése után az adott terület erősítése, mely segít megelőzni egy újbóli gyulladást. Ha a konzervatív terápia eredménytelen, szóba jöhet kortikoszteroidok helyi adása, a folyadékgyülem leszívása vagy akár műtéti beavatkozás is.

Fontos információk