Gerinc porcbetegségei, Mit kell tudni a porckorongsérvről?

gerinc porcbetegségei

Gerincsérv

Mit kell tudni a porckorongsérvről? A köznyelv gyakran gerincsérvnek nevezi a porckorongsérvet, ami alapvetően nem a helyes megnevezés erre az elváltozásra, ugyanis csak a kialakult sérv helyét határozza meg a szervezeten belül, az elváltozást magát azonban nem. Az alábbi bejegyzés a porckorongsérv kialakulást, valamint annak előfordulását és lehetséges kezelési módját ismerteti. Mi a porckorongsérv? Gerincoszlopunkat 24 valódi csigolya és álcsigolya alkotja, melyek összecsontosodva képezik a  kereszt és farokcsontot.

Egy csigolya gerinc porcbetegségei tekintve a nagyjából henger alakú csigolyatestből, a csigolyatest két oldaláról induló csigolyaívekből, az ívek két oldaláról induló keresztnyúlványokból, valamint a hátrafele irányuló tövisnyúlványból áll.

A porckorong sérülékeny alkatrész

Az egymás felett levő csigolyák csigolyalyukai alkotják a gerinccsatornát, melyben egy burokban a gerincvelő és az abból kilépő ideggyökök foglalnak helyet. Az ideggyökök a gerinc porcbetegségei közti, mindkét oldalon található gyökcsatornákon keresztül lépnek ki, majd alkotják az érzékelésért és az izmok mozgatásáért, a belső szervek és erek beidegzéséért felelős idegeket.

gerinc porcbetegségei ízületi betegségek fájdalmának etiológiája

A porckorongok a gerincoszlopot alkotó csigolyák közt helyezkednek el, egy rostos gyűrűből és egy belső puhább magból állnak. Feladatuk, hogy rugalmas összeköttetést biztosítsanak a csigolyák közt, biztosítva a gerinc hajlékonyságát.

 • GERINCBETEGSÉGEK
 • Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a jellegzetes tünetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
 • Gyakoriságuk az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegséggé vált.
 • Gerincprotetika - montenegro-nyaralas.hu
 • Hogyan kell kezelni, ha a lábak ízületei fájnak
 • A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei
 • Spondylosis - Kezelés és megelőzés A spondylosis a gerinc kopásos degeneratív megbetegedése.

A porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad és a puha belső anyag kitüremkedik. A kitüremkedés leggyakrabban a gerinccsatornában, ritkábban pedig a gyökcsatornában jelenik meg. A porckorongsérvet megelőző állapotot, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de a rostos gyűrű még nem szakadt át, előboltosulásnak protrusio nevezzük.

 1. Gerinccsatorna szűkület - Országos Gerincgyógyászati Központ
 2. Krém balzsam ízületi fájdalmak kezelésére
 3. A lábfájdalom oka sokszor a gerincben keresendő Nyaki gerincsérv Az ülő életmód következtében egyre többen érzik a nyaki gerincszakasz fájdalmát, amihez kényelmetlen, nehéz mozgás is társul.
 4. Удивительно.
 5. Mit kell tudni a porckorongsérvről?

Ez az állapot még van, hogy visszafordítható az ágyéki szakaszon, akár  lézeres porckorong dekompresszióval. A porckorong károsodása nem önálló folyamat. Ma már porckorongsérv helyett gerinc porcbetegségei inkább beszélünk úgy nevezett mozgásszegmens károsodásról. A mozgásszegmens lényegében két csigolya egymást összekötő elemeinek halmaza, melyek közül egy elem a porckorong.

Tehát a porckorong károsodásakor várható a többi kapcsoló elem károsodása is, mely későbbiekben a már beteg porckorong által okozott problémák további gyűrűzéséhez vezethet.

Gerincbetegségek - Gerinces Magazin

A porckorongsérv és előboltosulás esetén összességében a tüneteken lehet különféle beavatkozásokkal javítani, akár panaszmentessé tenni a pácienst, de a betegséget önmagában meggyógyítani, azaz meg nem történté tenni nem lehet. Hogyan alakul ki porckorongsérv? A porckorongsérv az általános vélekedéssel ellentétben nem egy hirtelen, rossz mozdulattól alakul ki, hanem egy hosszas folyamat eredménye, melynek ez a rossz mozdulat csak az utolsó mozzanata.

A porckorongsérvet a porckorongok természetes kopása degenerációja váltja ki.

duzzadt bokaízület fáj

A degeneráció során a porckorongok nagyjából a as éveink végétől elkezdenek folyamatosan vizet veszíteni, így elvesztik rugalmasságukat is. A porckorongok ezáltal egyre kevésbé lesznek ellenállóak, sérülékenyebbé válnak, ezért nagy, vagy hirtelen terhelés esetén a gyűrűkön mikro szakadások és repedések keletkeznek.

Az elgyengült gyűrű falon a puha, belső rész fokozatosan előretör, először kialakul az előboltosulás, majd, ha a térd ízületi gyulladásának kezelése 2–3 fokban is szakítja a gyűrűt, gerinc porcbetegségei a sérv.

Mit kell tudni a porckorongsérvről?

A porckorongsérv kialakulását illetően fokozottabb veszélynek vannak kitéve a túlsúllyal élők, valamint a ritkán, felügyelet nélkül intenzíven sportoló egyének. Hol fordulhat elő porckorongsérv leggyakrabban gerinc porcbetegségei gerincen? A porckorongsérv viszonylag gyakran előforduló betegség, főként a gerinc porcbetegségei ágyéki és nyaki szakaszon alakul ki, míg a háti szakaszon, annak mellkas által rögzített volta miatt, ritkábban.

Az ágyéki porckorongsérv a év közti korosztályban fordul elő leggyakrabban, többségében férfiaknál alakul ki. Leggyakrabban az L4-L5 csigolyák közt alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt ez az alsó ágyéki szakasz van kitéve gerinc porcbetegségei legnagyobb terhelésnek.

gerinc porcbetegségei

Nyaki porckorongsérv az ágyékinál ritkábban fordul elő. Milyen tünetei vannak a porckorongsérvnek? A tünetek eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a gerinc mely szakaszán alakul ki a porckorongsérv.

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi tünetek jellemzőek porckorongsérv esetén: heves, éles, kisugárzó fájdalom, mely a gerincoszloptól sugárzik a végtagok felé, háti sérv esetében pedig övszerűen a mellkas illetve hasi tájékon. Milyen kezelési módok gerinc porcbetegségei a porckorongsérv egyes típusainál?

A pontos diagnózis felállításához  képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra  is szükség van, hogy meghatározható legyen a sérvesedett porckorong ok elhelyezkedése, és előrehaladottságuk mértéke. Röntgenfelvétel  nem elég ugyanis ezek pontos meghatározásához.

Mi a porckorongsérv?

A porckorongsérv kimutatására az  MR vizsgálat  a legalkalmasabb, elvégzése különösen indokolt, ha a tünetek alapján a porckorongsérvnek  műtéti  indikációja is van.

CT vizsgálat  segítségével megítélhetőek a porckorong károsodása melletti csontos viszonyok.

jó gyulladásgátló kenőcs az ízületek számára

A diagnózis felállítása után első lépésként, amennyiben súlyos tünetek nem állnak fenn, gerinc porcbetegségei konzervatív nem műtéti kezelés javasolt, melynek első fázisában gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap a páciens, szükség esetén kórházi kezelés keretében intravénásan vagy lokálisan.

A fájdalom csökkenése után a második szakaszban szakszerű  gyógytornával  a gyógytornász különböző nyújtó, lazító technikákkal igyekszik az ideggyök megszorulásán enyhíteni, illetve a fájdalom miatt túlfeszülő izomzatot lazítani.

Gerinccsatorna szűkület

Emellett a gyógytornász megtanítja a beteg számára azokat a mozdulatokat, melyek rendszeres elvégzésével megelőzheti hasonló tünet együttes kialakulását. Gerinc porcbetegségei a fájdalom nem múlik el hét elteltével sem, vagy a páciens állapota romlik, úgy   műtéti kezelés  javasolt, ami a szűkületet okozó, gerincvelőt és idegszálakat nyomó porckorongsérv eltávolítását jelenti.

 • Gerincprotetika Porckorong degeneráció A porckorong a teljes gerinc felépítésében az az alkotóelem, amely a csigolyákat oly módon kapcsolja szilárdan össze, hogy mindeközben bizonyos mozgáslehetőséget is enged az adott gerincszakasznak.
 • Porckorong és annak betegségei | CrossBody method Pilates és Gyógytorna központ
 • Mi az a degeneratív porckorong betegség?
 • Gerinccsatorna szűkület Gerinccsatorna szűkület A derékfájdalom a civilizált világban népbetegség; ez az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a felnőtt korú lakosság felkeresi orvosát.
 • Előző cikkünkben a gerinccel ismerkedtünk meg, ejtsünk most néhány szót a porckorongról és azok elváltozásairól is, hiszen sajnos a porckorong sérv is olyan betegség, amely a fiatal és idősebb generációt egyaránt érinti.

Amennyiben pedig hirtelen, jelentős neurológiai tünetek vizeletürítési nehezítettség, vizeletelakadás, markáns izomerőcsökkenés lépnek fel a páciensnél, úgy a műtét sürgős és mielőbb órán belül végzendő. Többféle műtéti technika gerinc porcbetegségei a porckorongsérv kezelésére, a  műtét  során használt eljárást azonban minden esetben a  szakorvos  határozza meg a sérv elhelyezkedése, mérete alapján.

Az ágyéki szakaszon kialakuló, porckorongsérvet megelőző előboltosulások kezelésére lehetőség a  lézeres porckorong dekompresszió. A beavatkozás előnye, hogy ambuláns eljárás keretében végezhető.

gerinc porcbetegségei

A már kialakult gerincsérv műtéti kezelései már nem csak a nyílt műtéti beavatkozásokkal, hanem a minimál invazív gerincműtétekkel is végezhetők.

Fontos információk