Csukló csontritkulás. Navigációs menü

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Az oszteoporotikus csontok meggyengülnek, ami miatt korábban még könnyen elviselt terhelések csukló csontritkulás is eltörhetnek.

 • Csontritkulás: nem sorscsapás | TermészetGyógyász Magazin
 • A nagy lábujj második ízületének gyulladása
 • Ha a lábak ízületei fájnak
 • Naponta egy alma, körte vagy paradicsom elegendő mennyiségű bórt tartalmaz.
 • A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei
 • Tartósan mozdulatlanságra kárhoztatott, ágyhoz kötött betegeken is kialakul, ezt a folyamatot látjuk akkor is, ha egy-egy végtag törés után tartósan gipszben van.
 • Csontritkulás (oszteoporózis) - EgészségKalauz
 • Segít-e a glükozamin és a kondroitin

Első jele egy kisebb baleset miatti csonttörés lehet, leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el. Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttöréshez vezethet.

csukló csontritkulás

Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagaság csökkenéséhez vezet. Az oszteoporózis gyakran kísér bizonyos hormonális betegségeket, állapotokat pl.

Ezzel párhuzamosan a csontok törékennyé válnak, súlyos esetben minimális sérülés is törést okozhat. Jellegzetesen az időskorúak és a nők betegsége, az esetek döntő többségében a menopauza után jelentkezik. Figyelembe véve, hogy ez közel egymillió embert jelent, egyértelműen látjuk a csontritkulás népegészségügyi jelentőségét. Később a csonttömeg csökkenésével párhuzamosan hátfájdalom, testmagasság-csökkenés, illetve különböző csonttörések fordulnak elő, leggyakrabban a csigolyák, a combcsont és az orsócsont csukló érintettek. Csukló csontritkulás vagyis sérülés nélküli csonttörések is előfordulnak, ezeket pathológiás töréseknek nevezzük.

Hirdetés Bár sokan úgy tekintenek a csontritkulásra mint női betegségre, jelentős számú férfit is utolér. Magas azon egyének száma is, akik még nem oszteoporotikusak, csontsűrűségük azonban már kisebb.

Általánosságban elmondható, hogy az oszteoporózis hatékony kezelése sok esetben nem könnyű, viszont sohasem túl késő, illetve sohasem túl korai az oszteoporózis elleni intézkedéseket elkezdeni.

csukló csontritkulás

Hogyan állapítható meg az oszteoporózis? Oszteopéniáról "kevéscsontúság" akkor beszélünk, amikor már kialakult egy kisfokú csonttömeg-vesztés, de ez még nem éri el az oszteoporózis súlyossági fokát. Csukló csontritkulás oszteopénia fokozott oszteoporózis kockázatot jelent, amely a csontsűrűséget csontdenzitást mérő vizsgálattal kimutatható.

 • Csontritkulás tünetei és kezelése - HáziPatika
 • A vállízület porcszöveteinek helyreállítása
 • Mi a csontritkulás?
 • Mély kenőcs ízületekre
 • Tabletták térdízületek kezelésére

A legjobb szűrővizsgálat a duális energia röntgen absorptiometria. Ez az eljárás gyors, egyszerű és pontos eredményt ad a csontsűrűségről a gerinc, a csípő és a csukló területén, azaz a legveszélyeztetettebb területeken.

A csuklóízület leggyakoribb betegségei - Dr. Moravcsik Bence a Fem3Café műsorában

A fentieken kívül más módszer is rendelkezésre áll, például az ultrahang és a kvantitatív komputer tomográfia. A csontritkulás veszélyei Az oszteoporózis leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés.

térdkezelési módszerek deformáló artrózisa hogyan lehet kezelni, ha az ízületek fájnak

Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti. Bár a legtöbb beteg viszonylag jól kezelhető műtétileg, a combnyaktörés jelentős mozgáskorlátozottságot és halált is okozhat a műtét utáni szövődmények miatt.

Módosítva: Az oszteoporózis 60 éves kor felett általánosan előforduló betegség, különösen nőknél. A változás korában a nők nemi hormonszintje - az ösztrogén - csökken. Az ösztrogének fontos szerepet játszanak a csontok állagának megőrzésében.

A gerinc csigolyatesteinek összeroppanása esés vagy sérülés nélkül is kialakulhat, pusztán azért, mert a csigolyatestek csontállománya szinte elfogyott. Az összeroppanás súlyos fájdalommal járhat és a csukló csontritkulás tartó út hosszú.

Ha több ilyen jellegű törése van, néhány centivel csökkenhet a magassága.

Fontos információk