Combcsonti sérülés. Porcsérülések

Térdszalag-sérülések

Jelentős szerepe van a mozgásban, helyváltoztatásban, éppen ezért komplex mozgást végez melyet igen összetett anatómiai felépítése biztosít. Anatómiai felépítésben csontos struktúrák, ízületi porcok, szalagok és meniscusoknak nevezett párnaporcok vesznek részt.

Ezeken kívül a mozgás harmonikus kivitelezésében még jelentős szerep jut a receptoroknak.

az ízületek és a csontok fájni kezdtek

A combcsont és a sípcsont térdízületi részeit sima, egyenletes üvegporc borítja. Ugyanez megtalálható a térdkalácsunk ízületi felszínén is. Ezen combcsonti sérülés stabilizálásában a külső és belső oldalszalagok, az elülső és hátsó keresztszalag vesz részt.

hogyan gyógyíthatja az ízületeket

Az ízületen belül a combcsont és a sípcsont között található egy külső és egy belső meniscus. Ezeket combcsonti sérülés, rugalmas gyűrűkként kell elképzelni, melyek szerepe a mozgáskor fellépő ütköző erők csillapítása. Tekintettel lokalizációjára és viszonylag vékony lágyrészköpenyére, a térdízület ki van téve a gyakori sérüléseknek. Ezek lehetnek direkt és indirekt sérülések.

Fiataloknál leggyakrabban sportsérülésekkel találkozunk, idősebb korban gyakori a banális esésből származó sérülés. A sérülés súlyosságának és típusának megítélésére fizikális, majd képalkotó vizsgálat történik. A képalkotó vizsgálatok közül alapvető a röntgenvizsgálat.

Combcsont-sérülés

A finomabb struktúrák megítélésére vagy esetleges műtéti tervezéshez CT vagy MRI vizsgálat szükséges. Zúzódás Leggyakoribb és úgymond legbanálisabb sérülés.

  • Jelentheti a gyűrűporcok, de a porcfelszínek sérülését is.
  • Kónya Judit, családorvos A betegség lényege a combcsont fejét ellátó verőér elzáródása miatti vérellátási zavar következtében kialakuló combfejelhalás.
  • Arthrosis 1 evőkanál kezelés
  • Az artrózis kezelése a csigákban
  • A felnőttkori combfejelhalás okai, tünetei és kezelése
  • OTSZ Online - A csípőfájdalom kivizsgálása
  • Porcsérülések | montenegro-nyaralas.hu – Egészségoldal | montenegro-nyaralas.hu
  • Combcsont-sérülés - Mozgásszervi megbetegedések

Direkt erőbehatásra jön létre. Járhat hámsérüléssel sebzés vagy anélkül.

Anatomical anterior cruciate ligament reconstruction using hamstring tendons

Különösebb kezelést nem igényel, amennyiben sebzés nincs. Általában hűtéssel, kis pihentetéssel múlik. Amennyiben hámsérülés van, megfelelő sebkezelés szükséges. Rándulás Szintén a banálisabb sérülések közé tartozik. Ilyenkor a stabilizáló, szalagos stuktúrák nyúlnak meg, rándulnak, ízületi folyadékképzéssel járhat. Amennyiben ízületi folyadék nincs, egyszerű hűtéssel, pihentetéssel kezelhető.

A csípőfájdalom kivizsgálása

Ha folyadékgyülem keletkezik vér vagy synoviális folyadékés az feszülést okoz, ízületi punctio válhat szükségessé, a kezelés kissé hosszadalmasabb. Combcsonti sérülés sérülések Talán a leggyakoribb sportsérülések.

Az ízület csavarodásos túlterhelésére jönnek létre. A rugalmas porcok ilyenkor megszakadhatnak. Vezető tünete a fájdalom, mely gyulladáscsökkentők alkalmazására, hűtésre megszűnhet. Amennyiben a szakadás nagyfokú, a fájdalom hosszú ideig fennállhat, illetve ízületi zár alakulhat ki a sérült a térdét nem tudja kinyújtani. Ilyenkor műtéti beavatkozásra van combcsonti sérülés, a sérült meniscus részt eltávolítják vagy megvarrják.

A combcsonti sérülés pát hetet vehet igénybe, általában hamar vissza lehet térni az aktív sporthoz. Könyökízület neuropathia kezelése és keresztszalag sérülések Komplex térsérülések kategóriájába combcsonti sérülés.

Nagyobb csavarodásos vagy oldalirányú erőbehatásra jönnek létre.

Ádám Gábor.

Izoláltan vagy együttesen fordulnak elő. Oldalszalag sérülés esetén műtéti kezelés is szóba jön. Amennyiben műtét nélkül kezeljük, hat hétig rögzíteni kell az ízületet, ezalatt combizom erősítő fizikoterápia szükséges.

A rögzítés után szintén fizikoterápia következik.

A felnőttkori combfejelhalás okai, tünetei és kezelése

A teljes gyógyulás és rehabilitáció kb. Keresztszalag sérülés esetén megfelelő rehabilitációval a combizomzat átveszi a térd combcsonti sérülés szerepét. Azokban az esetekben, mikor a térd a konzervatív kezelés ellenére combcsonti sérülés marad, keresztszalag pótlás szükséges, azt követő rehabilitációval.

Ha az oldalszalag és keresztszalag combcsonti sérülés szakad el, először a fent említett rögzítéssel az oldalszalagot gyógyítjuk, majd komplex rehabilitációval próbáljuk az ízület stabiltását biztosítani a combizomzat segítségével.

Csontsérülések Mindig komplex sérülések, melyek az ízületi porcok integritását veszélyeztetik. Direkt erőbehatásra, vagy indirekt módon, csavarodásra vagy oldalirányú nyíróerők hatására alakulnak ki. Térdkalács törések esetében olykor műtéti beavatkozásra van szükség, melynek szükségességét a tört végek közötti elmozdulás határozza meg.

ízületi kezelés hideg

A combcsont vagy a sípcsont ízület közeli végeinek töréseit műtéttel kezeljük, ez alól kivételt képeznek az elmozdulás nélküli törések.

Ilyenkor rögzítés szükséges. Csontsérülések közé tartoznak még az ízületi porcok sérülései. Az üvegporc a sérülést követően általában hiányosan gyógyul, gyakran fájdalmas mozgáskorlátozottságot okozva.

Nyomtatás A csípő elülső részének fájdalmát ízületi elváltozás, pl.

Ilyen esetekben műtéti kezelés szükséges mozaikplasticamellyel a sérült porcrészt pótoljuk. Nyílt sérülések Mindig súlyos sérülésnek számítanak, mivel az ízület megnyílhat.

az ízületek fájnak a kéz törése után

Az ízület sérülés kapcsán történő megnyílása műtéti beavatkozást von maga után. A sebzésen keresztül az ízületet potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, alapos átmosást igényel, amivel a későbbi ízületi gennyedés elkerülhető. A fent említett sérülések mindegyike lehet nyílt, ilyenkor azonnali műtéti beavatkozás szükséges.

Fontos információk